Lonely HDR, azaz HDR kép készítése egyetlen képből

Sok mindenre képes az ember, ha van egy kis ideje. Például elgondolkodhat, hogyan tudná a rengeteg közepesen jól sikerült fényképét egyszerűen feltúrbózni, amit már szívesebben mutogat bárkinek. Kis gyakorlással csodát lehet művelni Photoshop (vagy a nyílt forráskód híveinek – küztük nekem – Gimp) segítségével, azonban ez néhány ezer kép nagyságrendnél kicsit idő- és munkaigényes. Fontos tehát, hogy mindezt automatikusan tudjuk csinálni. Már csak egy jó ötlet hiányzik. Ezen segít ha kicsit ránézünk a HDR technológiára.

High Dynamic Range imaging, avagy mi is ez? – dióhéjban

Sok mindenre képes az ember, ha van egy kis ideje. Például elgondolkodhat, hogyan tudná a rengeteg közepesen jól sikerült fényképét egyszerűen feltúrbózni, amit már szívesebben mutogat bárkinek. Kis gyakorlással csodát lehet művelni Photoshop (vagy a nyílt forráskód híveinek – küztük nekem – Gimp) segítségével, azonban ez néhány ezer kép nagyságrendnél kicsit idő- és munkaigényes. Fontos tehát, hogy mindezt automatikusan tudjuk csinálni. Már csak egy jó ötlet hiányzik. Ezen segít ha kicsit ránézünk a HDR technológiára.

High Dynamic Range imaging, avagy mi is ez? – dióhéjban

Kicsit bővebb leíráshoz: http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging

A HDR célja általában olyan képek létrehozása, amelynek minden része teljes részletességgel látszik, attól függetlenül, hogy az sötét-e vagy világos. Ami azért nehéz, mert ha a világos részt kiemelve rövid ideig exponál a gép, a sötét részek nem fognak látszódni, míg túlexponált képpel előhozhatóak a sötét részletek, de a világos rész lesz kivehetetlen. A HDR alapötlete az, hogy egyetlen kép helyett csináljunk többet, különböző exponálással. Ezen képek alapján aztán összerakható olyan kép, amelynek minden részlete a megfelelő exponálással készült.

HDR-hez több kép kell, de nekünk csak egy van?

Nyílván egyetlen képből nem nyerhető annyi információ, mint akár három különbözőből, azonban nem is ezt akaruk elérni. A cél csupán az, hogy a rendelkezésre álló képből hozzuk ki a lehető legtöbbet, és ehhez használjuk fel a HDR-nél is használt technikát. A módszer nem más, mint a képet visonylag apró szegmensekre bontjuk, és minden szegmensre kiválasztjuk a rendelkezésre álló variánsok közül a legjobbat. A HDR esetén fizikailag van több képünk, ebben az esetben ugyanazt a képet világosítjuk/sötétítjük néhányszor. A világosság változtatásával ugyan nem nyerünk információt, a kép hatását a nézőre azonban jelentősen befolyásolhatjuk. Így tehát minden szegmensre kiválasztjuk az optimálisat, elsimítjuk az illesztéseket, végül kicsit megnöveljük a színtelítettséget, hogy tényleg szép legyen.

A fenti ötlet alapján készült egy kis java program, ami mély elmélkedés árán egész szép eredményt ér el a bemeneti képpel. Letöltés után valami ilyesmit kell beírni egy parancssorba:


java -jar lonelyhdr.jar input.jpg output.jpg

Rövid várakozás után egy kicsinosítgatott kép kacsint vissza ránk:

input.jpg output

Letöltés: lonelyhdr.jar

Fontos megjegyzés: a program értelmes eredményt csak megfelelő méretű (értsd: mai átlagos fényképezőgép által készített) képpel tud elérni. A fenti kép például egy 5 megapixeles szappantartóal készült, és a képet eredeti méretében (2592 x 1944 pixel) eresztettem át a programon.

11 thoughts on “Lonely HDR, azaz HDR kép készítése egyetlen képből”

  1. Hogy van ez, hogy valaki ennyire ráér? Érdekelne a módszer – nekem bőven van egyetemi dolgom ahhoz, hogy ne akarjak ilyen házi projektekkel szórakozni.

    Jó, nem mondom, amivel én most szórakozok, az is megér egy írást. Nem mondom, hogy nem fog hamarosan megtörténni 🙂 Rettegjetek 😉

  2. Nos, alap igazság az, hogy az embernek arra van ideje, amire akarja. Ilyenek akkor születnek, ha nem akarok ráérni pl. vizsgára tanulni 😛

    Legalább igyekszem tevékenyen kibújni a kötelességeim alól. Hogy ennek milyen hatása lesz a holnapi vizsgámra, az már egy másik történet..

  3. Ha én nem akarok a keddi vizsgámra házi feladatot írni vagy tanulni, akkor tudok még önlabozni is. Jó program az is, hiszen nyári programként a további munka be van tervezve. Nem mellesleg a nyári tervben benne van már egy nyelvvizsgafelkészülés is, és olvasni is jó dolog.

    PS.: csak hittem, hogy elküldtem az üzenetet. Holott az aggresszív multitaszk miatt itt maradt az elküldetlen form. Lehet, hogy többet kellene aludnom.

  4. Na, hogy kicsit tovább spameteljem hozzászólásaimmal ezt az írást, belefutottam egy kapcsolódónak tűnő linkbe a neten… http://www.picnik.com/

    Bocs, Balage, ha ez netán haszontalannak tüntetné fel a munkádat }:) De tanultál belőle.

    És most már én sem beszélhetek ráérésről, hisz kitakarítottam a felgyűlt elemeket a feed readerből. Volt egy pár… 😉

  5. Hello!Lenne egy olyan problámám , hogy nem megy a jar fileod.
    vista alatt próbáltam . cmd be. mappába be fent leírtak alapján bepötyi ánter,
    Mondja is hogy :
    autómatán megcsinálom…
    reading image … Done
    creating filters ….Done
    Generating image variants..Unable to convert src image

    ezt mivel kéne orvosolni ?
    várom válaszod.

  6. Üdv!

    Érdekes, nem találkoztam még ilyennel. milyen képpel próbálkozol? tudsz küldeni egyet, amire nem fut le?

    B;

  7. Hmm. Nekem is sikerült reprodukálnom. Küldök képet.

    Generating image variants..Unable to convolve src image

    @Kérdező: az autómata bántja a szememet. Az automata rövid o-val írandó.

  8. Úgy néz ki, h ez egy java bug. Az itt leírt workaround hatására pedig teljesen sötét lett a kimeneti kép, egyáltalán nem olyan, mint kéne. Jelenleg sok egyéb fontosabb dolgom akadt, de alkalomadtán visszatérek erre is.

    Stampie kukacoskodásával ne törődj, minden ismeretlen/ismerős hozzászólót leolt 😛

    B;

  9. Balage: kérsz te is? Mert akkor mindjárt kitalálok egyet neked, személyre szabva. 😀

    Egyébként soha nem az oltás a célom (az előző sor kivételével talán :D), hanem ilyen gyakran előtör belőlem a népnevelő hajlam. Talán egyszer kinövöm. Mindenesetre, ha nem tetszik, add vissza.

  10. Hello! Merre van az a progi itt az oldalon, amirol irtal? mert nem latok sehol letoltesi linket 🙁 Engem is nagyon erdekel a HDR technologia egy kepre is.

  11. Helló!

    Köszönjük a visszajelzést/érdeklődést. Azóta a három év óta, amióta ez a bejegyzés készült, az oldal átélt platform- és szerverváltásokat, és az egyik ilyen közben a linket sikerült eltávolítani.

    Javítottam az oldalt, most már elérhető egy link a jar-fájl letöltéséhez.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.