Oktatók és hallgatók

Teljesen kiakadtam. Lehet, hogy teljesen feleslegesen, és túlreagálom a helyzetet, de teljesen felháborított a dolog. Egész pontosan arról van szó, hogy valamelyik kollega hogyan minősítette az oktatást hőn szeretett egyetemünkhöz: http://bash.hu/67045

Nem másolom be, hogy mit írt, ugyanis teljesen felháborítónak tartom. Mi is a problémám vele? Több is van.

Teljesen kiakadtam. Lehet, hogy teljesen feleslegesen, és túlreagálom a helyzetet, de teljesen felháborított a dolog. Egész pontosan arról van szó, hogy valamelyik kollega hogyan minősítette az oktatást hőn szeretett egyetemünkhöz: http://bash.hu/67045

Nem másolom be, hogy mit írt, ugyanis teljesen felháborítónak tartom. Mi is a problémám vele? Több is van.

Ezek közül a legelső az, hogy a tapasztalataim alapján teljesen alaptalan a helyzet: az előző öt évben összesen egyszer kerültem olyan helyzetbe, amit lehetne úgy értelmezni, hogy valaki a katedra túloldaláról visszaélt volna a hatalmával velem szemben. Jó, ez önmagában még nem jelent sokat – én a „szociális helyzetem” miatt (értsd: sok a tanár a családban) könnyen átérzem a túloldal problémáit. Igen, én még a karon sokat szidott CS tanszék kapcsán sem jutottam negatív tapasztalathoz. Lehet, hogy szerencsém volt, de nem tudom.

Egy másik nagyon súlyos problémának érzem, hogy a kollega durván és sértő módon általánosítva a teljes doktoranduszi karról mond véleményt. Erősen negatív véleményt. Ráadásul, ahogy kiolvasható (jó, ez szubjektív), ezt a kar „népszerűsítésének” céljából tehette. Pedig sokkal jobb lenne, ha az esetleg meglevő ilyen embereket ki lehetne cserélni nyitottabb, kooperatívabb emberekkel, amihez arra lenne szükség, hogy a doktoranduszi helyhez szükséges feltételt minél többen teljesítsék. Ehhez viszont a jó képességű embereket inkább ide kéne csábítani, mint elriasztani. Márpedig a tanári kar ilyen szintű leminősítése inkább elriasztja az embereket.

És amit a legrosszabbnak tartok: a bejegyzés 107+ minősítést ért el a hivatkozott oldalon (és ebből 8+ az előző másfél órában bukkant fel, amióta megjelent a poen levelezőlistán). Az egy dolog, hogy valaki tesz egy efféle megjegyzést; magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, de az, hogy ezt sokan biztatják, pozitívan értékelik, az egészen más helyzetet állít elő. (Megjegyzem, a bash.hu elég sok bejegyzés hasonlóan sérti az én konzervatív felfogásomat, de most ebbe az irányba nem kívánok elmenni.)

Nem tudom, más hogy van az itt felsorolt panaszaimmal, de nagyon szívesen meghallgatnám mások véleményét. Más találkozott olyan esettel, hogy valaki a tanári oldalról visszaélt volna a hatalmával? Más nem gondolja ezt a helyzetet felháborítónak? Minden kapcsolódó véleményt szívesen hallgatok, hátha valaki felnyitja a szememet, hogy miért reagálom én túl a helyzetet.

Author: Zoltán Ujhelyi

I am an Eclipse Technology Expert at IncQuery Labs Ltd. and a regular contributor of open-source projects, most importantly the VIATRA project at eclipse.org. Furthermore, I am in the process of finishing my PhD in computer science at the Budapest University of Technology and Economics focusing on analysis techniques for model queries and transformations.

3 thoughts on “Oktatók és hallgatók”

  1. Disclaimer: Az, hogy ez a Drupal node a 666-os sorszámot viseli, kizárólag a véletlen műve. (Meg esetleg egy nagyon kicsit az enyém.)

  2. Értem én, hogy fel vagy háborodva, de az hogy betiltjuk a bash.hu-t még nem old meg semmit. Az csak tüneti kezelés, azzal még a probléma forrása nincsen rendezve. A vik-en az oktatói gárda pedig olyan amilyen. Bárki akinek van szerencséje összehasonlítási alappal rendelkezni (másik diploma, külföldi tanulmányok) megmondhatja: bizony lehet ezt sokkal jobban is csinálni! Félreértés ne essék én nem vonom kétségbe az oktatók/doktoranduszok szakmai kvalitását, de könyörgöm, aki alkalmatlan a tanításra (aszociális, hatalommániás bunkó) az csak maradjon a kutatásnál. Ez az ő szakmai nagyságát semmivel sem kisebbíti, de legalább nem keseríti meg pár száz/ezer hallgató életét teljesen feleslegesen. Tisztelet az igen kevés kivételnek.

  3. Elnézést, ha a bash.hu betiltását érezted ki az írásomból. Igenis vannak ott jópofa dolgok is, én is szoktam olvasgatni. 😀 De ezt tipikusan nem viccesnek, hanem sértőnek érzem.

    Oktatói gárdáról: lehet, hogy velem van a baj, de nem találkoztam antiszociális, hatalommániás bunkókkal. Lehet, hogy szerencsém volt, hogy a „nem megfelelő” emberekkel volt dolgom, de nekem az a tapasztalatom, hogy az oktatók szakmai kvalitása rendben van, emberileg többé-kevésbé korrekt, legfeljebb az előadói képességeivel van probléma (de nem ezt vontátok kétségbe – sem a bash.hu-n, sem itt előttem).

    Megmaradni a kutatásnál: igen szép lenne, de az egyetemen a doktori iskola az gyakorlatilag kötelező oktatói munkával jár. Elméletben nem, de gyakorlatban igen. Magasabb szinten meg ha lehet, még inkább.

    Javítani az oktatói viszonyokat meg úgy a legegyszerűbb, ha elvégzed az egyetemet, és utána itt maradsz doktorandusznak (vagy felveteted magad előadónak, és kilobbizol magadnak tárgyat), és megmutatod, hogy lehet másképp is csinálni. Ezt csak így, lassan, fokozatosan lehet javítani. Legalábbis a mai rendszerben.

    Mindent figyelembe véve egyébként leginkább a kritika stílusán akadtam ki (mármint a bash.hu-n); a tartalmát hajlandó vagyok elfogadni, ha valaki tényleg azt állítja, hogy konkrétan vele történt meg (és főleg, ha ez nem elszigetelt, egyedi eset).

    De attól még, hogy a tanári oldal utolsó, szemét … (ide bármi behelyettesíthető), attól még nem kellene nekünk is annak lennünk a minősítésénél. Persze ez fordítva is igaz: egy tanárnak nem szabad lenéznie a hallgatót azért, mert nem tudja amit ő. Jó esetben azért ő a tanár. 😀

    Mindenesetre visszakérdeznék: veled személyesen előfordult-e már, hogy egy doktorandusz visszaélt a hatalmával? Esetleg láttál-e olyat, hogy egy doktorandusz visszaélt a hatalmával (az, hogy a szobatársam bátyja ismer olyat, akivel előfordult, arra nem vagyok kíváncsi)? Sajnálnám, ha megcáfolnád, esetleg más megcáfolná az én tapasztalataimat (azaz hogy én vagyok a kisebbség, akinek semmi gondja sincs), de természetesen elfogadnám.

    A konstruktív kritikával szerintem többet lehet elérni, mint azzal, hogy azt mondjuk, hogy az egész tanári oldal mocsok, és ezért lenézzük. Tény, ez az egyszerűbb irány. De próbáljuk meg kultúráltabban kezelni a dolgokat.

    Update: Elnézést kérek a bash.hu-tól, amiért ebbe belekevertem őket. Amire célozni akartam, de túl erős lett, hogy a poénok egy részéhez én túlságosan konzervatív vagyok. De mivel ezek a poénok egy közösségen belül hangzottak el, és egymást érintik, ezért ehhez semmi közöm sincsen. Ha nem bírom olvasni, akkor ne olvassam. 🙂 Éppen emiatt az eredeti írásból is ezt a részt kihúzom (csak kihúzom, hogy látszódjon, mit módosítottam benne).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.