Margók a LaTeXben – grafikusan

A LaTeX egyik legbonyolultabb része a margók kezelése. Pláne, hogy a beállításait relatív módon kell megadni.

Ahhoz, hogy ezt kényelmesebben lehessen csinálni, hasznos tudni, hogy mik az aktuális beállítások. Ebben próbálok segíteni azzal, hogy röviden leírom a [[http://www.mackichan.com/index.html?techtalk/501.htm~mainFrame|MacKichan Software Inc.]] honlapján látható gondolatot röviden összegzem itt is.

A LaTeX egyik legbonyolultabb része a margók kezelése. Pláne, hogy a beállításait relatív módon kell megadni.

Ahhoz, hogy ezt kényelmesebben lehessen csinálni, hasznos tudni, hogy mik az aktuális beállítások. Ebben próbálok segíteni azzal, hogy röviden leírom a MacKichan Software Inc. honlapján látható gondolatot röviden összegzem itt is.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy mekkora méreteket használ a LaTeX a kimenet generálásához, ugyanis az függ a dokumentum típusától, a lapmérettől, attól, hogy egy- vagy kétoldalas és még ki tudja, mi mindentől.

Éppen emiatt a bonyolult függések miatt egy táblázatba összeszedni sem feltétlen használható megoldás.

Viszont erre is van automatikus megoldás, ami a fordítótól kérdezi meg. Egészen pontosan ez a [cci_latex]layout[/cci_latex] csomag. A működés egyszerű: felvesszük a csomagot a [cci_latex]\usepackage{layout}[/cci_latex] preambulumba felvételével, majd a szövegbe beírjuk a [cci_latex]\layout[/cci_latex] parancsot.

Ennek hatására a LaTeX legenerál egy oldalt, amin felsorolja a paraméterek aktuális értékeit, valamint egy ábrát, hogy könnyebben át lehessen látni, hogy pontosan mi mit jelent. Egyszerű, nagyszerű.

Azért a végleges dokumentumból szedjük ki.:D

Author: Zoltán Ujhelyi

I am an Eclipse Technology Expert at IncQuery Labs Ltd. and a regular contributor of open-source projects, most importantly the VIATRA project at eclipse.org. Furthermore, I am in the process of finishing my PhD in computer science at the Budapest University of Technology and Economics focusing on analysis techniques for model queries and transformations.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.