Új TeXlipse – új lehetőségek

Még októberben írtam arról, mire való a [[LaTeX szerkesztés OSX-en|synctex]], és ezt hogyan lehet felhasználni a Skim és a Texlipse környezet összekötésére. Illetve arról is, hogy helyenként problémás.

Most, hogy megjelent egy újabb Texlipse változat (1.3), és újabb, rövid határidejű LaTeX dokumentumokat kell előállítanom, ezért megnéztem, hogy mi a helyzet most.

Még októberben írtam arról, mire való a synctex, és ezt hogyan lehet felhasználni a Skim és a Texlipse környezet összekötésére. Illetve arról is, hogy helyenként problémás.

Most, hogy megjelent egy újabb Texlipse változat (1.3), és újabb, rövid határidejű LaTeX dokumentumokat kell előállítanom, ezért megnéztem, hogy mi a helyzet most.

Természetesen a helyzet rossz és reménytelen :D, de kicsit konkrétabban (és kevésbé pesszimistán szemlélve rá lehet jönni), hogy egészen pontosan mi/hogyan változott, és ezt hogyan lehet exploitolni.

A Texlipse 1.3-as változatának számomra legfontosabb újdonsága, hogy együtt működik a Skim auto reload funkciójával, azaz nem kell kézzel frissítgetnem a pdf kimenetet.

Ugyanakkor a synctex (vagy a hasonló célú pdfsync) továbbra sem az igazi. A pdfsync segítségével gyorsan tudok lépdelni a pdf illetve a tex-fájl egyes helyei között, ami roppant hasznos dolog, ha pl. aki proofreadel, az oldalszámmal tudja jelölni a hibát, amit kicsit nehézkes visszakonvertálni latex source-ra.

De ahhoz, hogy ez működjön, fontos, hogy a generált synctex.gz (pdfsync esetén most nem mondom meg a generált kiterjesztést) ugyanabban a könyvtárban legyen, mint a tex fájl, ugyanis a LaTeX környezet ebben a mappában keresi; ugyanakkor az is fontos, hogy ugyanabban a mappában legyen, mint a pdf fájl, mert a pdf néző meg ott keresi… Szóval a kiforrott, több-könyvtáros megközelítések problémásak tudnak lenni. De legalább így működik.

És még egy fontos dolog: amit a múltkor mutattam scriptet a Texlipse megszólítására, frissíteni kell, ugyanis direkt meg lett szólítva a texlipse.jar fájl, és a frissítés után az elérhetősége ennek megváltozott. Eltartott egy darabig, amíg erre a gondra rájöttem, ugyanis semmilyen hibaüzenetet nem kaptam a visszafele kereséskor. De azért csak meglett.

Az új, módosított scriptem:

java -classpath "/Applications/eclipse/dropins/texlipse/plugins/net.sourceforge.texlipse_1.3.0/texlipse.jar" net.sourceforge.texlipse.viewer.util.FileLocationClient -p 55000 -f $2 -l $1

És most a végére néhány apróság, amire érdemes lehet odafigyelni:

  • Ha még nem frissítettél az 1.3.0-s változatra, akkor várj pár napot, ugyanis felbukkant egy elég idegesítő bibtex parsing hiba. A hétvégére ígértek új kiadást.
  • Amikor frissíteni próbáltam, akkor a P2 valami miatt nem akarta letölteni a cuccot, de a dropins mappába könnyen tudtam telepíteni. Emiatt is változott az elérési útja a texlipse.jar-nak. Nem tudom, mi volt az oka, de majd egyszer esetleg ezzel is elszórakozom.

Alapvetően azért szeretem az új kiadást, de vannak gyenge pontok. Mindenesetre a váltást nem bántam meg, de jöhetne már az 1.3.1.:D

Author: Zoltán Ujhelyi

I am an Eclipse Technology Expert at IncQuery Labs Ltd. and a regular contributor of open-source projects, most importantly the VIATRA project at eclipse.org. Furthermore, I am in the process of finishing my PhD in computer science at the Budapest University of Technology and Economics focusing on analysis techniques for model queries and transformations.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.