Ganymede fejlesztés Java 6-tal OSX-en

Elég sok időt töltöttem már azzal, hogy Java 6 alapú fejlesztést lehessen végezni [intlink id=”570″ type=”post”]Eclipse-szel és OSX-szel[/intlink].

Az alapprobléma az volt, hogy egyszerre kellett 32 (az SWT Carbon API-ja kötelezően 32 bites) és 64 biten dolgozni (mert a Java 6 kötelezően 64 bites). Szerencsére ezt a fejlesztők is belátták, és elkészítették az SWT Cocoa portját (ami mellesleg nem lett rossz, de ez nem ennek az írásnak a témája).

Eredmény: némi varázslás után 3.5-ös Eclipse-szel lehetett Java6-ra fejleszteni (a varázslás nem ártott, de erről szintén nem most írok). De ez bizonyos esetekben nem elég. Például, ha az ember kénytelen 3.4-es Eclipse-szel is kompatibilis maradni, és ezt még ellenőrizni is szeretné.

Ez, és az apróbb problémák a 64 bites Java 6-tal győztek meg végül arról, hogy kb. egy hónappal a megjelenés után frissítsek Snow Leopardra. Elvégre abban van 32 bites Java 6 is, ezért elvileg mennie kellene a dolognak. Sőt, csak Java 6 van a rendszerben, szóval ez még jobb.

Na, Ganymede indul, szépen megy is. Összegyűjtöm a tesztelendő projekteket, és indítanám a runtime workbenchet, mire közli velem, hogy a Carbon SWT nem működik a 64 bites JVM-en. No comment.

A szokásos trükkjeimet ilyen esetekre végigpróbáltam, eredmény teljes kudarc, mígnem  az ESE konferenciáról beszámoló blogbejegyzés kommentjében Kevin Barnes leírja a megoldást: a VM-nek a -d32 paramétert átadva 32 bites JVM-et indít.

És ez tökéletesen működött. Szuper.

PS.: jellemző Eclipse probléma, hogy a megoldás triviális, csak megtalálni nehézkes. De legalább most már tudom, hogyan lehet 32 bitre force-olni a JVM-et.

Author: Zoltán Ujhelyi

I am an Eclipse Technology Expert at IncQuery Labs Ltd. and a regular contributor of open-source projects, most importantly the VIATRA project at eclipse.org. Furthermore, I am in the process of finishing my PhD in computer science at the Budapest University of Technology and Economics focusing on analysis techniques for model queries and transformations.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.