Számítógép használat másképpen

A héten bukkant fel a neten egy videó, R. Clayton Millertől 10/GUI címmel. Röviden bemutat egy koncepciót arról, hogyan lehetne használni a jövő számítógépeit.

Azok kedvéért, akik még nem látták, itt a videó:

Először is szeretném leszögezni, hogy a koncepció alapvetően tetszik. Konzisztens, motorikus reflexekre épít a felület használata (az gyorsan tanulható), az asztalra kirakott néhány widget koncepció az, ami nekem a KDE4-ben is nagyon tetszett, stb.

Az kérdéses, hogy a 2D helyett 1D ablakelhelyezés mennyire használható. Átlátni bizonyosan könnyebb, ugyanakkor kérdés, mit csinál akkor, ha egyszerre sok ablakot/alkalmazást szeretnék egyszerre használni. Megvan a kockázata, hogy arra nem annyira jól használható.

További lehetséges probléma, hogy mennyire lehet finom műveleteket végezni úgy, hogy a többi ujjunk bezavar(hat). Ez persze csak finomhangolása a rendszernek, mindez megtörténhet a mostani billentyűzet + egér/touchpad/trackpoint kombinációkkal, vagy a touchscreenekkel is.

Amit meg végképp nem látok, hogy a rendszer hogyan működne adatcentrikus alkalmazásokkal. Amikből van egy pár: különböző űrlapok kitöltése, megjelenítése, adattáblák áttekintése gyakori feladat a különböző enterprise alkalmazásokban. Persze, ezt is lehet jobban és rosszabbul csinálni, de ha egy rendszer használatához minden meglevő alkalmazást át kell írni, akkor sokáig élni fog a régi… Látjuk ezt IE6 kapcsán is, de ez most off volt. 😀

Mindenesetre ötletnek jó a folytatást tekintve – sőt, szerves folytatása az eddigi trendeknek. Kérdés, hogy mi lesz belőle, ha ténylegesen bekerül a mindennapokba.

Update: amit kihagytam az előző értékelésből.

A legtöbb interakciónál nem használjuk az ujjainkat külön-külön, hanem csak valami közös, motorikus reflex alakul ki. Persze, vannak esetek, amikor kivételek vannak, de ez ritkaság. Sokan nem tudnak 10 ujjal gépelni, kevesen zongorázak/hegedülnek/játszanak hangszeren, ami efféle problémákat vet fel.Megtanulható, de nem mindenki veszi rá a fáradtságot.

Persze az egy interakciós pont sávszélessége kérdéses, de ha jobban belegondolunk, amikor papírra írunk, akkor is egy pont az interakció, mégis egész gyorsan tudnak egyesek írni.

Kapcsolódó probléma, hogy mi történik, ha úgy próbálok többujjas gesztusokat végrehajtani, hogy az ujjaim különböző ablakok felett vannak?

És a legvégső problémám a rendszerrel: az emberek többsége nem képes egyszerre több mindent végezni – és itt a többujjas gesztusokat muszáj egyszerre csinálni. Nem biztos, hogy könnyű.

Most a frissítés hatására a kritikák abszolút túlsúlyba kerültek a pozitív tartalom mellett, ezért fontosnak tartom még egyszer megjegyezni, hogy szerintem érdekes koncepció, esetleg ki is próbálnám, ha lenne rá lehetőségem. De amire biztosan jó, az az, hogy végiggondoljuk, mire jó, és levonjuk a konzekvenciákat.

Author: Zoltán Ujhelyi

I am an Eclipse Technology Expert at IncQuery Labs Ltd. and a regular contributor of open-source projects, most importantly the VIATRA project at eclipse.org. Furthermore, I am in the process of finishing my PhD in computer science at the Budapest University of Technology and Economics focusing on analysis techniques for model queries and transformations.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.