Dokumentumszerkesztés, ahogy Balage csinálja

Folytatva Stampie [[http://cubussapiens.hu/node/597|írását]], most szeretném én is a világ elé tárni az eszközök listáját, amely irodai jellegű munkáimat segíti (vagy gátolja, ez nem mindig triviális). A feladataim, melyek ilyen eszközöket követelnek, nagyjából hasonlóak, mint Stampie esetében, házi feladat dokumentációk, ritkán bemutatók egy-egy előadáshoz, illetve táblázatkezelés a pénzügyeim követésére, és néhány egyszeri számítás elvégzésére (ez alatt tipikusan a “mennyit fogok költeni karácsonyra” jellegű kalkulációkra gondolok).

Folytatva [intlink id=”597″ type=”post”]Stampie írását[/intlink], most szeretném én is a világ elé tárni az eszközök listáját, amely irodai jellegű munkáimat segíti (vagy gátolja, ez nem mindig triviális). A feladataim, melyek ilyen eszközöket követelnek, nagyjából hasonlóak, mint Stampie esetében, házi feladat dokumentációk, ritkán bemutatók egy-egy előadáshoz, illetve táblázatkezelés a pénzügyeim követésére, és néhány egyszeri számítás elvégzésére (ez alatt tipikusan a “mennyit fogok költeni karácsonyra” jellegű kalkulációkra gondolok).

Office csomagok

Linuxon nincs sok értelmesnek nevezhető alternatíva, próbálkoztam KOffice-al is, de a funkcionális gyengeségét nem ellensúlyozza a felhasználói felület egyszerűsége. Amit a jelenleg alpha állapotban lévő KOffice2-ről olvastam, a helyzet sokkal jobb lesz, de ebben az állapotban természetesen még nem alkalmas a komoly használatra.

Így jelenleg szinte kizárólagosan OpenOffice-t használok. Az általam ígényelt funkciókat tudja, a beépített PDF export meg biztosítja, hogy bárhol meg tudják tekinteni az alkotásaimat. A képletszerkesztője kifejezetten jó (tudom TeX-es kollegák most köhécselnek..), az ábrakészítője is használható, bár annál megesett, hogy káromkodva bezártam, és elővettem helyette az Inkscape-et, ami kifejezetten nem erre való, de mégis könnyebben megoldottam vele a feladatomat.

Néha felmerül olyan igény, hogy egy dokumentum jó lenne, ha interneten keresztűl megosztható lenne (megfelelő jogosultsággal, nem publikusan). Ekkor veszem elő a Google Docs nevű eszközt, amelyet az egyszerűség kedvéért Prism-ben futtatok. Ezt az eszközt 90%-ban táblázatkezelésre használtam, amivel meg vagyok elégedve, egyszerű formázásokat, és a megszokott parancsokat tudja. A dokumentumszerkesztő részét alig használtam párszor, de azt hiszem nem is fogom, egyszerűen túl keveset tud (egy képet nem sikerült rendesen beillesztenem a szöveg közé).

Egyéb eszközök

Én sajnos nem tudtam még eleget foglalkozni LaTeX-el, így ez nem szerepel a pallettámon, de DokuWiki-t előszeretettel használok. Bár jelenleg nincs összerakva erre offline rendszerem, de tervbe van véve..

Továbbá kiemelném még gyakran használt eszközként a KNotes nevezetű csodát, mely rövid emlékeztetőkre, feljegyzésekre kiválló. Támogat időzített figyelmeztetéseket, illetve opcionálisan RTF jellegű formázást is.

Körülbelül ennyi lenne. Jelenleg ezek az eszközök merülnek fel bennem hasonló feladat felmerülésekor, bár megjegyezném, ezek korántsem elégítik ki maradéktalanul az igényeimet, a közeljövőben (ahogy az időm engedi) szeretnék a témában változtatni, többek között jó lenne összerakni helyi jegyzetelésre egy wiki-t, illetve el kéne kezdenem foglalkozni LaTeX-el is.

One thought on “Dokumentumszerkesztés, ahogy Balage csinálja”

  1. A Notes-ért irigyellek (legalábbis feltételezem, hogy számodra tényleg jó). Számomra ez az, amire nem találtam még olyan programot, ami értelmesen megoldja a problémát. Na jó, ez túlzás volt. OSX-re kiváló jegyzetelőprogramok vannak, de nekem igazából egyik sem felelt meg. Valahogy valami killer feature hiányzott belőle.

    Ez a jegyzetkészítés számomra két feladatot kellene, hogy ellásson: to do list, és egyéb jegyzetek. És lehetőleg mindig legyen kéznél, de ne foglaljon sok helyet… Ha ez úgy együtt lenne meg, akkor az igényem meglenne egy egységes ilyen feladatkezelőre. De egyszerűen nem akar összeállni a dolog.

    Webes megoldást azért nem használnék, mert az előnyeivel nem tudnék élni: az esetek 99%-ban ugyanazon a gépen dolgozom, ezért a szinkronizációt nem használnám ki, viszont kompromisszumokkal járna. Az asztali programoknál meg a gondot az okozza, hogy valamilyen szempontból kényelmetlen. Az Apple beépített programja (Stickies) remekül használja a Services menüt, ami nagy piros pont, de nehéz hozzájutni a már meglevő jegyzetlapokhoz… Másoknál hozzájutni könnyű lenne (különféle menedzserek vannak hozzájuk, de sok munkát igényel a feljegyzések beírása).

    A GTD programok meg vagy túl monstrék, vagy drágák. És nincs 80-100$-om kísérletezésre…

    De a leginkább killer feature a számomra a telefonnal való szinkron lenne – de ez esélytelen; a mostani telefonomban van valami elb*szva (lehet, hogy a Pannon tiltott le valami funkciót a firmware-ben), mert a telefon nem képes telefonként kapcsolódni a géphez, csak háttértárolóként. Ami pedig kevés. Bár egy J2ME-s alkalmazás megoldhatná a dolgot fájlszinkronnal, de ez már nagyon lábbalhajtós megoldás lenne. Jellemzően valami efféle megoldás lenne pedig az, ami segítene dönteni – ugyanis az a legnagyobb bajom a notes programokkal, hogy elő kell vennem a jegyzetek írásához/megtekintéséhez a gépet. Ami macerás tud lenni.

    Így ezt az igényemet egyelőre nem digitalizálom – maradok a széthagyott papírfecniknél… (de azért a lepény hal meg utoljára…)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.