TDK – egy nagy projekt utóélete

Az elmúlt időszak egyik fontos eseménye volt az, hogy részt vettem a kari TDK konferencián. Ez azzal járt, hogy az elmúlt néhány hónapban minden ismerősömet azzal kergettem az őrületbe, hogy legtöbbet erről beszéltem velük…

Most viszont az egész véget ért, ideje számot vetni, értékelni, ami elkészült, és a tanulságokat levonni.

Az elmúlt időszak egyik fontos eseménye volt az, hogy részt vettem a kari TDK konferencián. Ez azzal járt, hogy az elmúlt néhány hónapban minden ismerősömet azzal kergettem az őrületbe, hogy legtöbbet erről beszéltem velük…

Most viszont az egész véget ért, ideje számot vetni, értékelni, ami elkészült, és a tanulságokat levonni.

Számomra ez nagy projekt volt: 4 hónap kódolás, 1 hónap dolgozatírás, és mellé még ez-az kapcsolódott (pl. prezentáció készítése). A méretre jellemző még, hogy 5000 sor Java kódot írtam (ez nagyobb, mint bármilyen projekt, aminek a fejlesztésébe belefolytam, és a többi projektet ráadásul nem is egyedül kódoltam), valamint [intlink id=”609″ type=”post”]61 oldal dokumentációt[/intlink] (szintén rekorder méret), ráadásul angolul.

Sokféle új dolgot próbáltam ki menet közben (vagy használtam nagyobb méretben, mint korábban): Eclipse alapú fejlesztés, kényszerkielégítés (CSP/CLP) vagy éppen nagy dokumentumok szerkesztése LaTeXben. És persze Java rulez:D

Ami kicsit fájdalmasabb rész, az a tanulságok levonása: sajnos sikerült a szükségesnél kicsit nagyobbat markolni, aminek az lett a vége, hogy a befejezés kicsit rohanós lett. Ráadásul bejött a szokásos problémák egyike, mármint sikerült belefutni egyes implementációs/elvi szintű problémákba, amik megkerülésére vannak ötletek, de azért még időt igényel.

Ráadásul a negyedik-ötödik hónapra a kezdeti lelkesedés is elfogyott, így a morál csökkent. Valószínűleg könnyebb lenne fenntartani a lelkesedést, ha lenne még egy ekkora állat, aki hajlandó a projekttel foglalkozni – különösebb ellentételezés nélkül – azzal sajnos nem tudok szolgálni, munka viszont van bőven… Persze álmodozni lehet.

Ami még hasonlóan fontos kérdés, hogy hasznos volt-e a befektetett energia. Na, ez az, ami jó kérdés: rövid távon kifejezetten nehéz aprópénzre váltani, amit összeszedtem (pláne, hogy a cucc még nem is 100%-os), de hosszabb távon remélhetőleg hasznosabb lesz: felhasználható diplomamunkába, esetleg cikkekhez, doktoranduszi kutatási téma alapja lehet, stb.

De legalább az a veszély nem fenyeget, hogy a projekt hirtelen véget ér. A hiányokat lehet pótolni, illetve néhány újdonságot is lehet csinálni. De addig is irány a régi grind…

Ja, és megpróbálok majd gyakrabban írni az oldalra. 🙂 Tudom, ilyet már mondtam, de próbálkozni lehet. Mások újévkor fogadnak meg mindig olyan dolgot, amit nem tartanak meg, én ezért nem ígérek semmit senkinek – elég lesz magammal elszámolnom.

Update: amit elfelejtettem, az az, hogy szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki bármilyen aprósággal hozzájárult a munkához, gondolok itt azokra is, akik nem szerepelnek a dokumentáció köszönetnyilvánításában. Tényleg mindenkinek nagyon hálás vagyok.

Author: Zoltán Ujhelyi

I am an Eclipse Technology Expert at IncQuery Labs Ltd. and a regular contributor of open-source projects, most importantly the VIATRA project at eclipse.org. Furthermore, I am in the process of finishing my PhD in computer science at the Budapest University of Technology and Economics focusing on analysis techniques for model queries and transformations.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.