LPG generálás OSX-en Eclipse-ből

Megnyertem egy parser frissítésének és karbantartásának feladatát. Igen, ez remekül hangzik. Ahogy az is.

A parser az LPG parser generátorral készült, méghozzá annak az 1.0-s változatával. Most már van 2-es is, ami természetesen nem kompatibilis a régivel (legalábbis generált kód szintjén semmiképp sem – többek között más java package-et használ). Miután nem sokkal release előtt kaptam meg, frissíteni most biztos nem lehet (később meg valószínűleg úgyis kellene).

Na, tehát ott tartottam, hogy 1-es verzió. Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve, úgyhogy módosítottam a grammar fájlt. Na, ideje újragenerálni a kódot. És itt jön a feketeleves: az LPG parser generátor régi verziójához csak egy Windows-os exe fájl van, azzal lehet futtatni. Természetesen forráskód is van, de még a makefile is a Visual C++ fordítóra van kihegyezve. Szóval lefordítani macerás.

Nem is kezdem el, mert feltehetőleg csak ideiglenes megoldás kell (max. 1-2 év 😀 ). Ugyanakkor cél, hogy a megoldás integrálódjon az Eclipse-be, azaz néhány klikkeléssel sikerüljön a programot elindítani. A lehetőségeim: wine vagy VMware.

Az utóbbi nem tetszene, mert relatíve sok erőforrást eszik, ráadásul egyszerűen csak a VMware alatt futó Eclipse példánnyal lehetne összekapcsolni, amelynek a gyorsbillentyűi teljesen mások, mint a natív Mac-es példányé.

Szóval lehet reménykedni, hogy a wine-osok jó munkát végeztek. És szerencsém van, mert az lpg.exe gond nélkül futtatható vele.

Most már csak az Eclipse integráció van hátra. Ennek remek eszköze az External Tools eszköz (megjegyzés: natív Windows-on is csak így lehet futtatni az lpg.exe-t Eclipse-ből – nincs jobb támogatás) a Run menüben.

Létrehozhatunk egy saját eszközt, amelynek felparaméterezéséhez használhatjuk az Eclipse különböző változóit. Számunkra ehhez kettőre van szükség:

  • [cci]${resource_loc}[/cci]: az aktuálisan kijelölt erőforrás elérhetősége a fájlrendszerben (nem workspace-relatív módon!)
  • [cci]${container_loc}[/cci]: az aktuális erőforrást tartalmazó mappa elérhetősége (szintén nem workspace-relatív módon)

Az LPG parser generátor számára fontos a munkakönyvtár beállítása, ide fogja generálni a fájlokat. A többi adat kitöltése magától értetődő, ezért csak egy képernyőfotót illesztek be róla.

LPG futtatása Wine segítségével az aktuális fájlrahttps://i0.wp.com/cubussapiens.hu/wp-content/uploads/2009/10/lpg_extprogram.png?resize=1024%2C655 1024w, https://i0.wp.com/cubussapiens.hu/wp-content/uploads/2009/10/lpg_extprogram.png?w=1064 1064w" sizes="(max-width: 300px) 85vw, 300px" />
LPG futtatása Wine segítségével az aktuális fájlra

Az LPG futásához három dologra van szükség: a nyelvtan fájlra vagy fájlokra, az include fájlokra és a template fájlokra. Ezek lehetnek mind a munkakönyvtárban (ez a helyzet, ha saját sablonokat használunk), vagy pedig környezeti változók által kijelölt mappában, esetleg paraméterként is át lehet adni.

Szerintem a legtisztább a környezeti változók használata, ezért az Environment fülön felvettem az [cci]LPG_INCLUDE[/cci] és az [cci]LPG_TEMPLATE[/cci] környezeti változókat, azokat a megfelelő mappákra irányítva.

Ezután a futtatás gombra kattintva jött a varázslat: a wine az OSX-es útvonalakat lefordítja a Windows-os program számára érthető formátumra (megfigyelhetőek az Y:\ kezdetű útvonalak a szöveges kimeneten – amik természetesen megjelennek az Eclipse Console view-ban), és az ugyanilyen formátumban készülő fájlok megjelennek az OSX-es mappában. Sőt, a környezeti változókra is igaz ez. Nagyon cool.

A technológiával két kisebb gondom van: nem tudom az LPG-t így a .g fájl jobb gombos menüjéből futtatni (nincs ott külső eszköz futtatásához lehetőség), és nem működik a megoldás, ha nem a Navigator view aktív a Run external tool használatakor (természetesen akkor sem, ha nem a .g fájl van kijelölve, de ez természetes :D). Van ezekre valakinek valami ötlete?

Author: Zoltán Ujhelyi

I am an Eclipse Technology Expert at IncQuery Labs Ltd. and a regular contributor of open-source projects, most importantly the VIATRA project at eclipse.org. Furthermore, I am in the process of finishing my PhD in computer science at the Budapest University of Technology and Economics focusing on analysis techniques for model queries and transformations.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.