Hibakeresés: LaTeX ábrafelirat probléma

Nemrég volt szerencsém egy idegesítő LaTeX feature-höz (ugye nem bug, hanem feature). Miután visszafejteni a hiba okát elég macerás volt, ezért gondoltam, megosztom itt is.

Megkérdezték tőlem, van-e ötletem, mitől lehet az, hogy egy ábra hivatkozásánál a számot miért jeleníti meg teljesen más stílusban, mint a többi ábrahivatkozást, ill. mint az ábra feliratát. A probléma úgy jelentkezett, hogy Figure 9. számú ábra (ez az elvárt formátum), míg a hivatkozása Figure 4.4 formátumban jelent meg.

A hivatkozásokat a LaTeX vissza tudta fejteni, semmiféle hibaüzenet nem jelent meg, csak rosszul jelent meg a sorszám. Nagyon látványos hiba sem volt a kódban, többszöri átolvasás után (lényegében hasonlóan nézett ki, mint a többi ábrabeillesztés).

Megpróbálgatva kihagyni elemeket, áthelyezni a kritikus ábrát, illetve hivatkozást sikerült rájönni, hogy a LaTeX valami miatt a fejezet/szakasz-számot jeleníti meg az ábra sorszáma helyett.

Innen már egy gyors Google megadta a megoldást: http://www.leancrew.com/all-this/2008/09/latex-figure-captions/ , ill. az oldalon keresztül a következő lap: http://en.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Labels_and_Cross-referencing#Fixing_wrong_labels

A megoldás lényege a következő: semmilyen körülmények között ne legyen a [cci_latex]\label[/cci_latex] címkeparancs a [cci_latex]\caption[/cci_latex] feliratparancs elé. A feliratparancs belsejébe vagy a feliratparancs utánra nyugodtan kerülhet.

A végére beszúrok egy javasolt mintát kép beillesztésére, ami ezt a hibát elkerüli (a forrás a TeXlipse plug-in sablon gyűjteménye:

[cc_latex]\begin{figure}[htp]
\begin{center}
\includegraphics[width=${figureWidth}]{${filename}}
\caption[${labelInTOC}]{${figureCaption}}
\label{${figureLabel}}
\end{center}
\end{figure}[/cc_latex]

A TeXlipse editor ezt a mintát automatikusan beilleszti, ezért nekem nehéz ezt a hibát elkövetnem, de másnak még hasznos lehet. Remélem, van, akinek a megoldás megosztásával

Author: Zoltán Ujhelyi

I am an Eclipse Technology Expert at IncQuery Labs Ltd. and a regular contributor of open-source projects, most importantly the VIATRA project at eclipse.org. Furthermore, I am in the process of finishing my PhD in computer science at the Budapest University of Technology and Economics focusing on analysis techniques for model queries and transformations.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.